2013/03/31

Pääsiäinen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 



 



 


 
 
PÄÄSIÄINEN 2013: lumi, kinokset, pakkanen, aurinko, valo, lämpö, mökki, lapset, perhe, helmililjat, narsissit, rairuoho, pääsiäismunat


2013/03/26

Leluja

 
 

 

Perheen piiperoisen lelut lisääntyvät salaperäisesti, vaikka itse en tunnusta ostaneeni yhtään lelua ja neiti on kuitenkin kohta ennättänyt 1,5 vuoden ikään. Vaikka olen ahkera ja kovalla kädellä kierrättäjä, niin esikoiselle hankituista leluista on kierrätysharavalta säästynyt valiojoukko leluja ja siirtynyt piiperoiselle perintönä. Ja merkkipäivinä lelumäärä on tietysti lisinyt lahjonnan myötä. Lelusekamelskaan sopeutuu kun on toimivat säilytystilat. Eli lipastoja, hyllykköjä, kaappeja, koreja, purkkeja, rasioita ja laukkuja riittävästi, niin johan lelulauma pysyy aisoissa. Ja symppiksiä esineitähän lelut ovat kun niitä lähemmin tarkastelee. 
 

2013/03/24

Ihanat ompelukirjat

Tsukiori, Yoshiko 2009. Ihanat mekot ja tunikat. Suomentanut Hanna Alajärvi. Helsinki:Otava.


Tsukiori, Yoshiko 2010.Kauniit puserot ja mekot.Suomentanut Hanna Alajärvi. Helsinki : Otava.
Tunika ja mekko fanina sekä kirjastoimmeisenä en voi olla esittelemättä muutama vuosi sitten ilmestyneitä japanilaisen Tsukiori Yoshikon ompelukirjoja. Vaikka aikaa kirjojen julkaisusta on jo vierähtänyt, niin silti kirjat ovat mielestäni edelleen "ihkuja". Kirjat ovat sekä ompelumalleiltaan että kirjoina esteettisiä elämyksiä. Vaikka kirjoista ei toteuttaisi yhtään ompelutyötä, niin kirjojen harmaansininen, eteerisen kaunis, hauras ja hiljainen visuaalinen ulkoasu on aivan hurmaava. Suomennettujen kahden kirjan nimekkeet pitävät todella paikkansa eli "Ihanat mekot ja tunikat" sekä "Kauniit puserot ja mekot"! Itselläni kirjojen käyttö on jäänyt vasta selailun ja kaavojen piirtämisen asteelle, mutta vakaa aikomus on toteuttaa kesäksi yksi ihanuuksista.

Yoshiko Tsukiorilta on suomennettu ainoastaan kaksi teosta, mutta häneltä on englanniksi käännetty mm. seuraavat nimekkeet:

Happy Homemade: Sew Chic: 20 Simple Everyday Designs.Stylish Dress Book: Simple Smocks, Dresses and Tops.
Sweet Dress Book: 23 Dresses of Pattern Arrangement.
Girls Style Book.
 

2013/03/18

Herneenversot


 
 
 
1 viikko kylvöstä
2 viikkoa kylvöstä

2 viikkoa kylvöstä





Kesän vehreyttä odotellessa otin varaslähdön viherrykseen ja laitoin herneenversoja kasvamaan. Kauniita katsella ja makeita syödä. Riihimäen lasipurkit ovat herneenversoille oiva kasvatuspaikka, sillä korkeat purkit toimivat sekä honteloiden versojen tukena että keväisen koristeellisina keittiön yksityiskohtina. Riihimäen purnukat on myös mukava saada varaston uumenista hyötykäyttöön.

Purkit saa versoja pursuamaan todella helposti (en nimittäin ole mikään viherpeukalo). Kuivatut herneet laitetaan aluksi veteen likoamaan noin vuorokaudeksi. Kylvettävien herneiden määrän voi valita oman mielen mukaan. Itse kylvin herneitä multaan ylenmäärin, päällekkäin ja lomittain, sillä koristetarkoituksessa halusin erittäin runsaan kasvuston. Purkin pohjalle lisätään ensin multaa, johon liotetut herneet kylvetään. Tämän jälkeen herneiden päälle lisätään ohut kerros multaa. Kylvös kastellaan, eikä päästetä kasvun aikana kuivumaan. Liian runsasta kastelua kannattaa kuitenkin välttää, sillä multa ja herneet homehtuvat pienisuuaukkoisessa purkissa helposti (tuhosin yhden purkillisen versoja kastelemalla kylvöstä heti aluksi liikaa). Herneet itävät todella nopeasti, viikossa versot ovat jo noin 3-4 sentin mittaisia. Parissa viikossa pääsee jo nauttimaan versosalaatista tai vain ihastelemaan kasvun ihmettä. 




2013/03/13

Eteinen

 
 
 
 
 
 

 
 


Tämän perheen neljä jäsentä uloslähtötohinoissaan tukkii eteisen jo täysin, joten eteistilan sisustamisen johtoajatuksena onkin pidetty väljyyttä, tilavuutta ja avaruutta. Myös eteiseen avautuvat kuusi sisäovea määrittävät eteisen sisustusmahdollisuuksia. Ehjää seinäpintaa löytyy vain kolmesta kohtaa. Eteinen on siis sisustuksellisilta elementeiltään pyritty pitämään mahdollisimman vähän kalustettuna ja riisuttuna. Reippautta tilaan on pyritty tuomaan kirkkailla väripilkahduksilla. Remontin yhteydessä päädyimme poistamaan eteisestä isot vaatekaapit, koska vaatehuone sijaitsee aivan eteisen vieressä. Ratkaisu on osoittautunut toimivaksi. Takit ja kengät sujahtavat mainiosti vaatehuoneen puolelle. Eteiseen sijoitettiin kahdelle seinustalle pari lipastoa sekä saaveja ja kulhoja pienelle säilytystarpeelle. Hanskat, hatut, villasukat, huivit, avaimet, hiusharjat, pinnit, kännykät, helmet... sekä muu loputon tilpehööri on saanut oman säilytyspaikkansa. Myös eteisen istuin toimii säilyttimenä. Seinälle hankittiin Latva -seinänaulakko pienimuotoista esim. vieraiden vaatesäilytystä varten. Eteisen lattiamateriaali (= Saima-parketti) sekä eteisen toiminnot (=kurakenkäporskuttelu) sanelivat mattovalinnat. Kuran, kikkareet ja kaiken lian nielevä musta kumipohjainen nukkamatto peittää suurinta osaa eteistä. Metritavarana myytävä matto ei myöskään päästä kosteutta läpi parkettiin. Matto on muutoin aivan ehdoton, ainoana miinuksena painajaismainen imurointi. Matto nimittäin pitää kynsin hampain kiinni uumaniinsa haalimistaan kura-aarteista. 
 




 

2013/03/11

Perjantai - illan huumaa à la lapsiperhe



Viikonlopun fiilikseen päästään meidän poppoossa perjantaisin kello kuuden saunavuorolla. Asunnon rempan yhteydessä päätimme mieheni kanssa yksimielisesti olla rakentamatta omaa saunaa, vaikka kylpyhuoneen viereinen vaatehuone olisi tarjonnut saunalle oivan tilan. Siispä marssimme koko perhe perjantaisin talonyhtiön saunaan talon 7. kerrokseen. Talonyhtiössämme on ruhtinaallisesti joka rapulla oma parvekkeellinen "kattosaunansa", joten parhaista saunavuoroista ei ole tarvinnut kilpailla. Omasta lapsuudestani ovat mieleeni painuneet juuri perheen jokaviikkoiset saunamatkat talonyhtiön saunaan. Saunaan meno kylpytakeissa oli jo oma pikku seikkailunsa. Ja saunan jälkeen oli aina joko uunimakkaraa tai pannukakkua odottamassa sekä tietenkin pillimehu (pyramidin mallinen Trip-mehu). Toivottavasti myös omille muksuille perheen yhteiset saunareissut jäisivät hauskoina muistoina mieleen. 

Ja saunan jälkeen syödään meillä nykyäänkin herkkuja. Viime perjantaina vuorossa oli sieni-pekonipiirakkaa ja salaattia. Hyvää oli vaikka fuskasin ja käytin piirakkapohjana kaupan valmista pakastepohjaa. NAM!

Sieni - pekonipiirakka
 
Valmis piirakkapohja suolaiseen leivontaan (tavallinen tai esim. perunapohja)
7 - 8 dl sieniä (kanttarelleja, suppilovahveroita tai vaikkapa molempia)
1 iso sipuli
1 - 2 pkt pekonia
1 prk kermaviiliä
1 muna
1 - 2 dl Emmental juustoraastetta
mausteita mielen mukaan (suolaa sieniin, mustapippuria, yrttimaustetta jne)


2013/03/08

Jalallinen kakkuvati


 
Iittala Kastehelmi kakkuvati


Matilda -kakkuvati
  




Heirol First -kakkuvati
Havahdun krooniseen kakkuvati pulaan aina kun jonkun perheenjäsenen syntymäpäivät täytekakkuineen lähestyvät. Vatitarve on ollut pitkään mielessä kauppoja ja kirppiksiä kierrellessä, mutta vielä ei ole oikeanlaista eteen tupsahtanut. Täytekakkutarpeen yllättäessä olen joutunut lainaamaan äidiltäni mummon vanhaa lasista kakkuvatia. Jalallisten, täytekakkukoon (halkaisija vähintään noin 30cm) täyttävien vatien tarjonta on mielestäni melko suppea. Iittalalla ei tällä hetkellä ole tarjolla oikeastaan muuta kuin Kastehelmi -sarjan kakkuvati. Vati on konepesun kestävä, mikä on plussaa, mutta pisarakuvioineen se ei oikein soinnu muihin lasiastioihini (muutoin kyllä herkän kaunis vati). Kastehelmen hinta - laatusuhde on myös kohdallaan varsinkin jos uskaltautuu ostamaan kakkoslaadun Kastehelmen. Olen myös vilkuillut Aarikan Keisarinna -kakkuvatia, mutta siinä hinta ylittää kipukynnykseni. Lisäksi mietityttää, kuinka Keisarinnan teräksinen vatiosa kestää pitkäaikaisessa käytössä naarmuuntumatta kakun leikkaamisen. Olen hankkimassa kakkuvatia ajatuksella "loppuelämäksi". Tavarataloista löytyy myös joukko eri tuotemerkkien jalallisia kakkuvateja. Esimerkiksi S-ketjun tavaratalot myyvät House -sarjassaan kuvullista Matilda -kakkuvatia. Miinuksena Matildan kohdalla on käsinpesusuositus, ja lisäksi vadin halkaisija on alle 30 senttiä. Lasinen Matilda tuntuu myös painoonsa nähden hyvin hauraalta, iiks! Heirol -tuotemerkiltä löytyy jalallinen, luuposliininen First -kakkuvati, joka on uunin-, pakastuksen-, konepesun- ja mikronkestävä sekä kooltaan tarpeeksi iso. Myös vadin muotoilu on eleettömän yksinkertainen, joten se sopisi hyvin erilaisiin kattauksiin eikä vie huomiota pois itse pääasialta eli kakulta. Pikakartoituksella tavaratalojen erilaisten kakkuvatien hinnat vaihtelevat 10€ - 30€.

Jään fundeeraamaan. Seuraavat synttärit ovat tiedossa huhtikuussa, joten mietintäaikaa ei ole enää ruhtinaallisesti...