2013/04/30

Makuuhuone

Kuva1 Makuuhuone ennen tapetin vaihtoa
 
Kuvat2-5 Makkarin uusi ilme 

 


Makuuhuone koki muodonmuutoksen. Vuosi sitten remontissa pikaa pikaa valkattu ja tapetoitu musta-valkoinen kuvioseinä alkoi tökkiä, sillä seinän levoton kuviopinta dominoi ja määritti koko huoneen tunnelmaa. Kuviotapetin sijaan halusin rauhallisen, yksivärisen taustaseinän, jolle pystyy tuomaan erilaisia juttuja ilman että ne hukkuvat kuviopintaan. Mies aluksi vähän vastusteli uudehkon tapetin uusimista, mutta oli pian hommassa mukana ja uudet tapetit seinässä (kiitti ihanainen!). Seinä sai siis uuden, vaaleanharmaan tapetin, joka antaa nyt muulle ympäristölle tilaa hengittää. Ikkunaseinä oli jo aiemmin maalattu valuraudan mustaksi osittain seinätelkun ja osittain leveän verholistan "naamioinnin" takia. Vanhat verholistat oli aikoinaan remontissa tarkoitus poistaa, mutta ainoastaan olohuoneen verholista revittiin irti. Totesimme tämän kokemuksen jälkeen, että järkyttävä urakka. Listat on valettu niin järeillä pulteilla betoniin, että listaa irrotettaessa seinästä ja katosta irtosi muhkeita paloja. Listat siis saivat jäädä! Yhdellä makuuhuoneen seinällä on valkeaksi maalattu, kiinteä vaatekaappien rivistö. Huoneen värit ovat siis mustaa, valkeaa ja harmaata tehostettuna ripauksella keltaista. Tila toimii sekä vanhempien makkarina että työhuoneena. Kalustus ja tekstiilit ovat yhdistelmä just tähän tilaan hankittua tai jo aiemmin mukana kulkenutta, kirppisostoksia ja uutena tupaan kannettuja.

2013/04/25

Junarataleikki

 

 
Brion junarata on ollut huililla vuoden päivät, mutta kaappeja siivotessa junarata "löydettiin" uudelleen ja lapset innostuivat radan rakentelusta. Vanha lelu osoittautui mielenkiintoiseksi ja uudeksi, kun oli hetken poissa käytöstä. Pojukin puuhaili radan kimpussa, vaikka mielenkiinto suuntautuukin nykyään enemmän konsolipelien maailmaan. Hyvin yhteispeli lapsilla sujui, vaikka ikäero asettaakin välillä haasteita. 




2013/04/23

Vappusima



Hurraa. Ei Vappua ellei simaa eli Vappu siis tänäkin vuonna pelastettu. Sima on onnellisesti pullotettu ja muhimassa. Jokavuotinen pullo-ongelma ratkesi, kun marssin Ikeaan ja ostin simasankolliselle 8kpl litran lasipulloja. Yhtenäiset pullot on aikasta kivannäköisiä ja mukavia säilytellä vuodesta toiseen. Nyt vain peukutetaan, että siman maku ois oikein makia.      

2013/04/21

Leluostoksia



Muutama viikko sitten kirjoittelin, että lasten lelut tuntuvat salaperäisesti lisivän. Nyt syyllistyimme itsekin mieheni kanssa pikku piiperoisen lahjontaan suuressa mittakaavassa. Kokoluokaltaan ei-niin-pienet lelut eli vaaleanpunainen nukkekotiunelma sekä musta Plaston mopo täydentävät tytsyn huonetta ja leluarsenaalia. Mopo siirtyy onneksi kevään edetessä pihaleikkeihin. Lelut tuli tytin ikään nähden hankittua aika varhain, mutta kovasti neiti on molemmilla uutuuksillaan jo leikkinyt. Nukketalon nukkeja on ahkerasti laitettu tuolille istumaan ja mopokin etenee jo omin voimin.

2013/04/17

Hätävara kakkuvati


Maaliskuun alussa kirjoittelin, että olen etsiskellyt jalallista kakkuvatia ja tavoitteena oli löytää vati ennen huhtikuun syntymäpäiväsumaa. Useampaan otteeseen olen jo melkein ollut kaupan kassalla jos jonkinmoista kakkuvatia ostattelemassa, mutta aina olen kuitenkin viime hetkellä passannut ja pyörtänyt ostopäätöksen. Ihan mieleistä kun ei vain ole löytynyt! Mutta nyt sitten kirppiksellä tuli vastaan kolmen egen lasinen kakkuvati, joka saa toimia hätävarana ja palvella tämän kevään syntymäpäivien kakkukestitykset. Mutta täydellisen vatiyksilön metsästys jatkuu...

2013/04/16

Mustikkakukko



Tein viikonloppuna pitkästä aikaa mustikkakukkoa, sillä pakastinta pitäisi vajuttaa viime vuoden marjasadosta. Mustikkakukko vaniljakastikkeella, jätskillä tai ihan sellaisenaan nautittuna on helppotekoinen, ei-niin-imelä jälkkäri tai välipala. Teen yleensä mustikkakukon isoon piirakkavuokaan, mutta pieniä kukkoja voi väsätä mainiosti myös pieniin annosvuokiin. Annosvuoissa löysä mustikkakukko pysyy kauniimpana tarjoiltaessa. Isosta vuoasta ei saa millään leikattua nättejä annospaloja (kts. kuvat yllä). Mutta tekipä kukon millaiseen astiaan tahansa, niin maku on maittava.  

Mustikkakukko
 
pohja & kansi:
200g rasvaa (voita tai margariinia)
2dl sokeria
3dl ruisjauhoja
1dl ohrajauhoja
1tl leivinjauhetta
 
täyte:
1l mustikoita
0,5dl sokeria
(1rkl perunajauhoja)
 
Sokeri ja rasva vatkataan. Seokseen lisätään jauhot. Puolita taikina. Painele puolet taikinasta kukkopohjaksi + reunoiksi. Lisää marja-sokeri-perunajauhoseos vuokaan. Tee loppu taikinasta kukolle kansi. Paista 200 asteessa noin tunnin verran.

2013/04/15

Kodinonnen parturointi

Ennen



Jälkeen

Suosikki viherkasvejani on Kodinonni eli Soleirolia soleirolii (eiks latinankieliset
kasviennimet olekin mainioita). Kasvin pikkiriikkiset lehdet, matalana rönsyävä kasvusto ja sammaleinen ulkonäkö iskevät ainakin meikäläiseen. Kodinonni vaatii kukoistaakseen runsaan valon, joten ennen nykyistä kotiamme en saanut kasvia kestämään. Nykyisessä kodissamma valoa riittää kuitenkin syli kaupalla, joten tämänhetkiset kodinnonneni ovat jo saavuttaneet 1,5 vuoden korkean iän. Innokkaat rönsyilijät vaativat ajoittain parturointia, jotta alin kasvusto saisi valoa ja tilaa hengittää. Vaikka tunsinkin itseni pahimmanlaatuiseksi julmuriksi, niin viikonloppuna tartuin saksiin ja nyrhin "onnit" nutipäiksi. Vähän ankeilta näyttävät tällä hetkellä, mutta onneksi ovat nopsaan uusiutuva luonnonvara. 
 

2013/04/08

Pannaria ja pakkasta

 
 
Kevättalvi on tarjonnut aurinkoisen kirpakoita ulkoilusäitä. Jäällä kävelyä ja makkaranpaistoa laavulla on harrastettu oikein urakalla. Perheen pienin jäsen onneksi kävelee jo ihan terhakasti, joten retket lähisaaren laavulle onnistuvat aurattua luistelureittiä ja jäätietä pitkin mukavasti. Vaunut tai pulkka on otettava varmuuden vuoksi mukaan, sillä väsähdys tulee pikkuiselle yllättäen. Mutta tomerasti on touhussa mukana.Isoveli ennemminkin esittää vastalauseita lenkkejä kohtaan, mutta onneksi vielä innostuu yhteisistä jutuista. Ja mikä onkaan pakkasreippailun jälkeen maukkaampaa, kuin pannari iskän tekemällä mansikkahillolla.
 
Pakkaspannari
 
1 l täysmaitoa
5-6 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
1 tl suolaa
1-2 ruokalusikallista sokeria
loraus öljyä
(uuni 225, 30min, voideltu/leivinpaperilla vuorattu uunipelti)
 
 

2013/04/03

Maaliskuun kirppislöydöt

 
 
 
  
 

Kuukauden kirpputoriostosten esittely blogissa on ahdistavan kivaa. Kun listaa kuukauden ostokset, niin todella vasta käsittää,miten paljon ja ennen kaikkea MITÄ kuukauden aikana oikeastaan tulikaan hankittua. Kun ihmisessä on pientä himoshoppaajan vikaa ja "halavalla" saa, niin myönnän että hutiostoksiakin tulee tehtyä.
Viime kuussa kirjoittelin, että 8-v. pojulle on hankala löytää kirppisvaatteita. Tämä kuukausi kuitenkin yllätti positiivisesti muutamalla siistillä pojan vaatteella. Erityisen iloinen olin vitosen Asics -sisäpelikengistä, jotka näyttivät siltä kuin eivät koskaan jalassa olisi käyneetkään. Lisäksi pojulle mukaan tarttui parit verkkahousut ja hupparit sekä Dieselin T-paita.
Pikkuneiti piiperoiselle löytyi pahvimatkalaukkujen kokoelmaan uusi yksilö, parit aamutossut (eri kokoa tietty, ostan jo jemmaan odottelemaan), kesäksi Crocsit, pyöräilykypärä, Kimperin pipo ja ihanainen Marimekon Unikko pusero.
Viime vuonna loppukesästä päätin karistaa vauvakilot uumaltani ja kiloja onkin lähtenyt kymmenkunta. Parin viime vuoden vaatekertani on siis nykyään kokoa huljakka, joten olen ahkerasti täydentänyt garderooppiani myös kirppistamineilla. Maaliskuussa kirppiksiltä löytyi omaan käyttöön mm. muutama pusero/tunika ja tietenki mekkoja. Erityinen ylläri oli Marimekon pinkki, kellohelmainen halterneck -mekko hintaan 5€.
Astia/huonekalu/sisustustavara rintamalla on jo useamman kuukauden ajan ollut kirpputoreilla lähes ei-oota tarjolla. (Tai en ole ollut oikeaan aikaan oikeassa paikassa). Kympin Jars -purkki pelasti kuitenkin kuukauden. Kirjoja ostelen huolella valikoiden ja harvakseltaan, mutta nyt TV-sarjan innoittamana Kjell Westön teos "Missä kuljimme kerran" löysi tiensä kirjahyllyyni.