2013/06/24

Raparperitaivas



RA-PAR-PE-RI. Mikä soma suomenkielen sana päristellä ja peräperää rallatella.
Kävin äidin kasvimaalla (tai oikeammin isäni kävi naapurin kasvimaalla) ja toi mukanaan mahtavan saaliin kirpeää kesäherkkua. Pikkukätöset siis hommiin loihtimaan kirpeydestä makeutta. Mitään yltiöpäisiä kokeiluja en kesän raparperisadosta lähtenyt loihtimaan, vaan perinteinen raparperimenu koostui piirakasta, kiisselistä ja mehusta. Raparperipiirakassa kokeilin "huimapäisesti" uutta leivontaohjetta, mutta mehu ja kiisseli syntyivät jo ennestään testatuilla ja hyviksi todetuilla ohjeilla. Helppoja ja nopeita raparperiohjeita kaikki ja lopputuloksena mahan täydeltä raparperin raikasta makua.
 
Raparperipiirakka
(ohje Yhteishyvä Ruoka -lehti, kesäkuu 2013 ; myös täältä)
Täyte
300g raparperia
1dl sokeria
1rkl perunajauhoja
Taikina
3dl vehnäjauhoja
1tl kanelia
1/2tl jauhettua kanelia
1 1/2dl sokeria
150g margariinia
1 kananmuna
1tl leivinjauhetta
Pinnalle tomusokeria
Huuhtele ja paloittele raparperit. (Raparperit voi myös kuoria, mutta huomasin, että silloin täytteestä ei tule punertavaa.) Sokeri ja raparperipalat keitetään kattilassa pehmeiksi. Seos soseutetaan ja siihen lisätään perunajauhot. (Jos et halua soseeseen perunajauhopaakkuja, niin sekoita perunajauho ensin tilkkaan vettä ja sitten soseeseen.) Sekoita jauhot, kaneli, inkivääri ja sokeri ja nypi joukkoon margariini. Piirakan pintaa varten taikinaseoksesta otetaan eroon noin 1/4. Sekoita taikinaan muna ja leivinjauhe. Painele taikina piirakkavuokaan ja levitä päälle raparperisose ja murutaikinaseos. Paista 200 asteessa n. 25 min. Jäähtyneen piirakan pinnalle voi ripotella tomusokeria. Tarjoa esim. kermavaahdon kera.
 
xxxxx
 
Raparperi-mansikkakiisseli
Noin 5 raparperin vartta
Noin litra mansikoita (pakastettuja)
1l vettä
1dl sokeria
4-6rkl perunajauhoja
Kuumenna vesi kiuhuvaksi ja lisää sokeri, kuoritut ja paloitellut raparperit sekä puolet mansikoista kattilaan. Keitä marjat ja raparperi pehmeiksi (ja soseuta sauvasekoittimella jos haluat kiisselistä tasaista.) Sekoita perunajauhot vesitilkkaan. Lisää perunajauhoseos ohuena nauhana kaataen, hyvin sekoittaen kuumaan liemeen. Anna seoksen kiehahtaa (muutama kupla kiisselin pintaan), mutta älä keitä. Kaada kiisseli tarjoilukulhoon, jonka pohjalla on loput jäisistä mansikoista. Jäähdytä kiisseli ja tarjoa esim. kermavaahdolla ja kanelisokerilla maustettuna.
 
xxxxx
 
Raparperimehu
(Ohje saatu työkaverilta v. 2011. Kiitos Piia!)
2l raparperia
2l vettä
1kg sokeria
reilu 1tl sitruunahappoa
Pilko raparperit pieniksi paloiksi (Huom! älä kuori raparperia, jos haluat mehusta punertavaa). Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää kiehuvaan veteen sokeri sulamaan. Nosta kattila liedeltä ja lisää raparperinpalat vesi-sokeriliemeen. Lisää sitruunahappo ja anna olla huoneen lämmössä noin vuorokausi. Siivilöi ja pullota mehu. Jäähdytä ja tarjoa kylmänä.
Mehun voi juoda sellaisenaan tai vedellä laimennettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti