2013/05/18

MOMO


MOMO. Koti elementissään
Katja Lindroos ; valokuvat: Riikka Kantinkoski, Niclas Warius.
Helsinki : Siltala, 2013.






Aukeama kirjasta MOMO. Koti elementissään.


MOMO, modest & modern, vaatimaton & moderni. Asuntorakentaminen Suomessa 1950-1970 -luvuilla. Kunkin vuosikymmenen rakentamisen parhaat ja huonoimmat piirteet. Lähiöt, kerrostalot, elementit. Kurkistuksia nykyisiin MOMO -koteihin. Ja toiveita siitä, että tämä sodanjälkeinen suuri rakennuskanta säilyisi ja saisi tulevaisuudessa osakseen arvostusta osana suomalaisen asuntorakentamisen historiaa ja osana kerroksellista kaupunkikuvaa. Tästä kaikesta ja paljon muusta koostuu Katja Lindroosin keväällä ilmestynyt kirja Momo. Koti elementissään. Suomalaisesta sisustuskirjatarjonnasta kirja erottuu edukseen kattavan tiedollisen sisältönsä vuoksi. Kirjan esimerkkikodit edustavat kukin omaa vuosikymmentään ja kotien omistajat saavat kirjassa puheenvuoron. Visuaaliselta ilmeeltään kirja on hillitty ja tukee osaltaan MOMO -fiilistä. 
 
Koko lapsuutensa ja suurimman osan aikuisikäänsä 1970-luvun kerros- ja rivitaloissa eläneelle siis aivan ehdoton kirjauutuus tutustuttavaksi. Kerrostalokodin vuosimallia 1971  nykyisenä asukkaana kirja innoitti minut tarkastelemaan omia asumismieltymyksiäni ja kotini seitkytlukuisia piirteitä. En muista, että olisin koskaan haaveillut omakotitaloasumisesta. Ja keskusta-asumisen ihanuus karisi kun perheeseen syntyi lapsia. Asun siis tyytyväisenä unelma-asunnossani, MOMO-kodissani.

2 kommenttia:

  1. Minäkin ihastuin sekä kirjaan, että sen myötä koko MOMO-maailmaan. Kiitos näistä ihastuttavista kuvista ja oli hienoa löytää blogisi!

    VastaaPoista
  2. Onpas kaunis koti teillä. Löysin tänne tuolta Momo-kodin facesivuilta :))

    VastaaPoista