2013/07/05

Mansikkahilloa


 
 
Jokakesäiset hillonkeittotalkoot pidettiin eilen, kun raahasin torilta kotiin pari viiden kilon mansikkalaatikkoa (Ikean iso kassi osoittautui oivaksi apuvälineeksi tässäkin kantohommassa). Mansikan hinnan voi sanoa nyt olevan kohdillaan kun laatikollisen mansikkaa saa 15 eurolla (taidetaan sittenkin hakea torilta vielä yksi satsi). Mansikan säilömme yleensä hilloksi, pakastimeen marjaa tulee laitettua niukasti. Ja tuoreeltaan mansikoita on tietysti syötävä kukkurapäin! 
Meillä mansikan möllykäiset keittelee perinteisesti hilloksi isukki, minä peesailen vain apuna mansikan perkauksessa. Tänä vuonna osaan hillosatsiin lisättiin mansikoiden joukkoon mustikoita, jolloin hillosta ei tule niin imelää kuin pelkästä mansikasta. Hillonkeitossa tärkeää on säilöntäpurkkien puhtaus eli hillopurkit on ehdottomasti keitettävä ennen säilöntää. Hillopurkit on myös täytettävä kuumalla hilloseoksella piri pintaan ja suljettava heti täytön jälkeen kuumiltaan, jolloin hillon jäähtyessä purkkiin syntyy tyhjiö ja hillo säilyy homehtumatta. Muut hilloamisen niksit löytyvät mm. hillosokeripakkauksen kyljestä. Ehdoton säilytyspaikka hillopurkkien rivistölle on taloyhtiön kylmäkellari. Olen kuullut, että nykyään moni taloyhtiö on muuttanut perinteiset kylmäkellarit lämpimäksi säilytystilaksi, koska ihmisten kylmäsäilytystarpeet ovat vähentyneet. Perus keittiöjääkaapin omistajana ihmettelen minne sitten laittaa purkit ja purnukat jos kylmäkellari hävittäisiin meidän taloyhtiöstä. Ei ikinä. Eläköön kylmäkellarit!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti